84-årigt ægtepar fra Ribe har hjulpet over 3000 flygtninge med at få en cykel

Jens og Sigrid Jensen fra Ribe har siden 2001 repareret og givet over 3000 cykler væk til flygtninge i Ribe. Da ægteparret solgte deres bondegård og flyttede ind til byen, manglede de noget at give sig til, og ved en tilfældighed startede et nyt eventyr – at hjælpe udsatte flygtninge i lokalområdet.
Jens Jensen arbejder altid på cyklerne i sit eget værksted hjemme i privaten.
Foto: Mathias Nørholt Pedersen

Af Mathias Nørholt Pedersen, 29157@dmjx.dk

Skyttevej 113 i Ribe er en populær adresse for lokale flygtninge, for igennem de sidste 22 år har Jens og Sigrid Jensen hjulpet flygtninge med at komme rundt i byen på to hjul. Det hele startede, da ægteparret startede i en frivilliggruppe, fortæller Sigrid Jensen:

”I det frivillige fællesskab vi er i, er der på et tidspunkt en, som nævner, at der er en familie ude på landet, der mangler en cykel. En af de andre i gruppen nævner, at hun har en til at stå, men den er punkteret, og der sagde jeg, at den kan Jens da lappe.”

Jens fortsætter:

”Ja, den lavede jeg, og så var der pludselig en stemning af, at jeg kunne lave cykler, så det gik faktisk stærkt.

Det var sådan, det begyndte.”

Det uventede håndtryk

Parret fik flere henvendelser, og selv kommunen henviste til dem, når en flygtning manglede et transportmiddel. Det betød, at der med tiden kom nogle principper i foretagendet og ét af dem blev, at den første cykel altid er gratis. For at dette ikke blev udnyttet, skulle den næste cykel koste et symbolsk beløb. I den forbindelse havde Jens en særlig oplevelse:

”Vi havde en muslimsk kvinde, som gerne ville købe en cykel. Det var lidt specielt med hende, for jeg har altid givet hånden til folk, men hun ville ikke give mig hånden tilbage. Det var noget religiøst. Jeg bad om 150 kroner. Det ville hun ikke betale, og tilbød mig 100 kroner. Så foreslog jeg, at vi kunne mødes halvvejs på 125 kroner. Hun rakte hånden ud, og jeg trykkede den. Lige siden har vi givet hinanden hånden.”

Flere gange har parret fået anerkendelse for deres engagement i lokalområdet, og det har aldrig været meningen, at de skulle i fokus, fortæller Sigrid Jensen:

”Det er slet ikke fordi, at vi har brug for at få at vide, at det vi gør er godt. Vi synes bare, at det er så dejligt at hjælpe andre, og det har virkelig betydet, at vi har lært en masse nye mennesker at kende. Vi har endda engang været til bryllup med 400 gæster, hvor der blev festet hele natten. Vi kendte kun brudeparret.”

Jens Jensen nikker genkendende og tilføjer:

”Jeg følte faktisk, at jeg gav noget, men fik dobbelt så meget tilbage ved at hjælpe andre.”

Sigrid og Jens Jensen med deres diplom fra Odd Fellow.
Foto: Mathias Nørholt Pedersen

Asylansøgere har også glæde af cyklerne

Siden 2019 har Jens og Sigrid været frivillige i forbindelse med Hviding asylcenter. Her har mange af beboere også glæde af tilbuddet om at købe en cykel for et symbolsk beløb. Det medfører, at de passer bedre på deres nye cykel, forklarer medarbejder på asylcentret, Mogens Ipsen og uddyber:

”Sådan fungerer det bare. Det kender vi også for os selv. De penge vi får, køber Jens nye dele for. Så kan han reparere flere cykler, for dem som har brug for det.”