Historier om unge misbrugere skaber uenighed blandt politikere

Historier om et stigende antal unge misbrugere i Esbjerg deler byrådspolitikere. En kræver handling, imens en anden er mere kritisk overfor påstandene i artiklerne.

Illustration: Anders Brøndsholm

Af Anders Brøndsholm, 30275@dmjx.dk

Den seneste tids afsløringer om et stigende antal unge misbrugere af smertestillende opioider har ledt til uenighed i Esbjerg. Et byrådsmedlem stiller sig kritisk overfor indholdet i historierne, hvorimod en anden kan bekræfte, at det har ledt til diskussioner og handling i byrådet. 

Det er JydskeVestkysten, som har kunne afdække, at der er et stigende antal unge i kommunen, som udvikler et misbrug af den farlige receptpligtige medicin. Til avisen bekræfter leder for Center for Misbrug i Esbjerg Kommune Jens Kjer Nielsen, at det har udviklet sig til et alvorligt problem.

Han fortæller til avisen, at det handler om flere end hundrede misbrugere i kommunen, men at det er svært at sige præcist. Der er nemlig et stort mørketal, fordi mange aldrig kommer i kontakt med misbrugscenteret.

Pillerne bliver markedsført af pushere på de sociale medier, hvor de unge er til stede, og fordi pillerne kommer i officiel indpakning, oplever nogle måske, at de ikke er så farlige. Der er dog en grund til, at man skal have en recept til medicinen. Den er nemlig ekstremt vanedannende. 

Det er ikke kun Esbjerg, som har oplevet problemet med pillerne. Løsningen kan derfor måske findes i andre kommuner, som tidligere har stået overfor samme udfordring.

Løsningen findes muligvis

Et sted i landet er man lykkedes med at bremse udviklingen i antallet af unge misbrugere af morfinpræparaterne. Siden 2019 har Fredericia Kommune arbejdet målrettet med problemet, og det har givet pote. 

Et af tiltagene var tilbuddet U-turn, som kombinerede tidlig indsats med rådgivning og behandling målrettet børn og unge. Tilbuddet havde en helhedsorienteret tilgang, hvor man ikke så på misbruget som noget isoleret.

Det mener tidligere leder af U-turn Martin Larsen, er en af årsagerne til succesen. 

”En stor del af vores succes handlede om, at vi tog udgangspunkt i vores Familie- og Ungdomscenter. Her arbejder man med alle problematikkerne indenfor børn og unge, og derfor var det en mere helhedsorienteret tilgang.”

“Man kan jo ikke bare lukke øjnene og håbe, at det går”

U-turn gjorde meget ud af at være til stede ude på ungdomsuddannelserne, ligesom de også målrettede deres kampagner til specifikke årgange på folkeskolerne. Kombinationen af de to ting betød, at man kunne ramme de unge præcist der, hvor de var.

”Meget af vores succes var med vores anonyme rådgivning. Vi havde for eksempel folk siddende ude på skolerne. Der kom de unge over til vores folk, fordi de var en del af kulturen på stedet,” forklarer Martin Larsen.

Misbrugsindsats som hovedfokus

Medlem af Esbjerg Byråd og Social og Arbejdsmarkedsudvalget Sabrina Bech Røn fra Nye Borgerlige er skeptisk overfor afsløringerne om et stigende antal unge misbrugere. Det på trods af at JydskeVestkysten har informationer fra kommunens eget Center for Misbrug.

”Det kan godt være, der er nogle, der mener, at tallet for misbrug af receptpligtig medicin er eksploderet, men det har vi altså ikke nogen tal på,” fortæller hun.

”Jeg tror ikke på, at der er en større stigning i det end i alt muligt andet. Fokusset er nok blevet større i forhold til opioider og morfinpræparater.”

Byrådsmedlem Sabrina Bech Røn. Foto: Esbjerg Byråd

Hun fortæller, at ansvaret for at forebygge misbrug generelt blandt unge i Esbjerg, i dag ligger hos SSP. Der kan dog være en udfordring ved det, da SSP har mange andre ansvarsområder end kun unges misbrug af stoffer.

Fordi selvom Martin Larsen ikke mener, at SSP-indsatserne gjorde noget forkert i Fredericia, så havde han og U-turn bare andre muligheder for at målrette deres indsats.

”Jeg vil ikke nedgøre SSP’erne i forhold til deres arbejde. Det vigtigste er at sige, at misbrugsindsatsen var vores hovedfokus. Her har SSP et hav af andre tilgange og fokusområder.”

”Det er en skal-opgave”

Byrådsmedlem og medlem af Børn og Skoleudvalget Ulla Koman-Mejer fra Socialdemokratiet ser mere alvorligt på den seneste tids historier fra JydskeVestkysten end sin kollega. Hun mener, at det er en pligt at reagere.

”Efter historierne i aviserne, har vi snakket om det i Børn og Skoleudvalget. Vi har bedt om at få mere viden om det, ligesom vi også har bedt SSP om at have fokus på problemet med opioiderne.” 

Hun stiller sig også positiv overfor at tage ved lære af erfaringer i andre kommuner. Hvis det her er et stort problem, så er det for hende en vigtig opgave.

”Hvis det er et problem, så er det jo en skal-opgave for os. Man kan jo ikke bare lukke øjnene og håbe, at det går.”

Byrådsmedlem Ulla Koman-Mejer. Foto: Esbjerg Byråd

Den tilgang mødte Martin Larsen og U-turn også i Fredericia, hvor kommunens prioritering var altafgørende for deres succes. 

”Det var ikke en kan-ting for skolerne – det var en skal-ting. Kommunen havde valgt, at det var det her, man skulle fokusere på.”

Økonomisk prioritering

Efter Fredericia Byråd erkendte, at man havde et problem med misbrug af opioider i kommunen, valgte man i budgetforliget for 2020 at tilføre endnu flere penge til området. Det betød, at U-turn kunne opjustere sin indsats.

Både Sabrina Bech Røn og Ulla Koman-Mejer vil ikke tage stilling til, om der skal tilføres flere penge til området i Esbjerg. 

Sabrina Bech Røn mener ikke, at man kan tilføre penge, som man ikke har. Underskuddet i kommunen på 100 millioner kroner gør det svært at tilføre ekstra penge. Hun mener i stedet for, at man bør omprioritere, så pengene på området bruges anderledes. 

Ulla Koman-Mejer håber på, at man kan tilføre flere penge. Hun ved dog ikke, om det er en mulighed. Derfor mener hun, at man bør kunne målrette en indsats indenfor det allerede eksisterende SSP-arbejde uden at afsætte flere penge.

Sundhedsstyrelsen meddelte i går, at de ikke ser en stigning i misbrug af opioider hos børn og unge i Danmark generelt. Omvendt erkender de i den sammenhæng, at der lokalt kan være problemer med misbrug af smertestillende piller ude i kommunerne. 

Efter interviewet om sagen meddelte Sabrina Bech Røn, at hun har efterspurgt tal på området for at sikre sig, om der er en stigning eller ej.