Ny bogklub kalder sig selv dovne: ”Vi vil gerne tage lidt pis på os selv”

”De dovne læseres fællesskab” forsøger at gøre op med den klassiske bogklub ved at gøre det mindre lektieagtigt og dermed mindre stressende.
Arrangementet skal foregå i krimiafdelingen på Hovedbiblioteket i Esbjerg, hvor første tema er ”Mord”.
Foto: Andreas Hansen

Af Andreas Hansen, 30328@dmjx.dk

I Esbjerg vil en nyopstartet bogklub gøre det mere tilgængeligt at være med i en bogklub. Det kan nemlig hurtigt blive meget studieagtigt, og det kan i sidste ende dræbe lysten til at læse. ”De dovne læseres fællesskab”, hedder den nye bogklub, som mødes første gang torsdag den 9. marts. Gitte Højmark er en af stifterne af den nye bogklub, og hun håber, at den kan passe ind i en travl hverdag.

”Ideen er at skabe et fællesskab, hvor vi kan mødes og snakke om gode læseoplevelser, men hvor vi ikke behøves at læse, inden vi skal mødes. Men vi har alle sammen forpligtet os til at tage en god bog med, som vi gerne vil anbefale de andre at læse”, fortæller Gitte Højmark.

Gitte Højmark tror, at mange har brug for at komme ud efter corona og møde folk i deres nærområde, som har samme interesser som dem selv og på den måde skabe nye fællesskaber. Hun håber selv at kunne møde nye mennesker, som kan være med til at udvide hendes litterære verden, og få hende til at tage bøger ned fra hylden, som hun ellers aldrig havde læst.

Et ”dovent” fællesskab

Det er ikke uden grund, at bogklubben kalder sig ”De dovne læseres fællesskab”. Gitte Højmark oplever, at bogklubber normalt kan være meget ”studieagtige”. Det vil hun forsøge at gøre op med, og gøre den nye bogklub mere tilgængelig. Derudover er navnet også blevet til med et glimt i øjet.

”Vi vil gerne tage lidt pis på os selv, og så kaldte vi os dovne i stedet for”, siger Gitte Højmark som på trods af navnet stadig forventer, at deltagerne bidrager til fællesskabet.

”Det er ikke bare en bogcafé, som bibliotekerne holder, hvor du kan komme ned og få 20 anbefalinger på noget godt at læse. Selvom vi er dovne, så forventer vi stadigvæk, at du bidrager til fællesskabet”.

Nyt blik på litteraturen i Esbjerg

For Gitte Højmark handler det i høj grad om at møde nye mennesker og få læst nye bøger. Men det handler også om at få Esbjerg sat på landkortet i forhold til litteraturen.

”Jeg håber da, at det bliver en anderledes måde at møde litteraturen i Esbjerg på. Esbjerg er jo en by, der har mange kulturelle ting, som foregår hele tiden. Så det er også lidt for at vise, at Esbjerg kan noget og vil noget”.

I skrivende stund er der tæt på ti tilmeldinger til torsdagens første møde. Gitte Højmark fortæller, at både gymnasielærere, bankfolk og overlæger forventes at møde op.

”De dovne læseres fællesskab” mødes første gang på Hovedbiblioteket i Esbjerg torsdag d. 9. marts kl. 19:30. Man kan tilmelde sig arrangementet på Esbjerg Kommunes Bibliotekers hjemmeside.