’Levende Musik i Skolen’ skal skabe fællesskab og trivsel hos børn og unge i Esbjerg Kommune

I Esbjerg kommune er der fokus på at få kulturlivet til at blomstre. ’Levende Musik i Skolen’ vil gerne være med til at gøre folkeskoleeleverne mere kulturelle. 
Foto: Christian Brandt 

Af Ida-Marie Juul Hansen, 30258@dmjx.dk

’Levende Musik i Skolen’ er en ordning, der formidler skolekoncerter til folkeskoler rundt omkring i Danmark. For 34,50 kr. pr. elev kan man få lov til at opleve en masse koncerter med forskellige professionelle musikere. 

Da der tilbage i 2022 blev udviklet en ny kulturpolitik i Esbjerg Kommune, satte man blandt andet også fokus på folkeskolerne. 

Direktør for ’Levende Musik i Skolen,’ Gitte Abildtrup Møller, synes især, at det er vigtigt at få mere kultur ind i folkeskoleelevernes hverdag. 

’’Vores koncerter og undervisningsmateriale er med til at inspirere, danne og skabe fællesskab og god trivsel hos folkeskolerne. Vi er samtidigt også med til at understøtte et trængt musikfag. Derudover oplever vi, at koncerterne kan have en rigtig stor betydning, og vi får også rigtig positiv feedback fra skolerne i de 69 kommuner, vi samarbejder med,’’ fortæller hun. 

Udover at konceptet er med til at skabe god trivsel og et godt fællesskab, ses der også helt konkrete undersøgelser som beviser, at kultur kan have en rigtig stor betydning for børns læring og ikke mindst for deres udvikling. 

Børn bliver klogere af kultur

Ifølge Børns Vilkår viser forskning nemlig, at børn der bruger tid på kulturaktiviteter, oftere klarer sig bedre i skolen. De får tilmed i gennemsnit højere karakterer end børn uden en kulturel viden. 

Den nye forskning har også fået Esbjerg Kommune til at forsøge at genetablere ’Levende Musik i Skolen’ i de forskellige folkeskoler, dog er det skærpede budget en stopklods for projektet. Det er allerede implementeret i enkelte folkeskoler i Esbjerg, og håbet om at få det etableret i alle er stadig stort, fortæller Gitte Abildtrup Møller.

I Esbjerg Kommune valgte man for år tilbage at afskaffe ordningen, da budgettet skulle nedskæres. 

’’Vi har løbende haft budgetreduktioner, hvor vi har skulle tilpasse os økonomien, og nogle af de ting vi først kigger på, er de ting, som ikke er ’’skal-ting,’’ og desværre var dette en af dem.’’

Dette fortæller byrådsmedlem og formand for Børn og Skoleudvalg i Esbjerg Kommune, Diana Mose Olsen. 

Musik er med til at gøre børn glade

Esbjergenser og musiker hos ’Levende Musik i Skolen’ Casper Mikkelsen, deler holdningen om, at musik og kultur især er vigtig at implementere hos børn. 

’’Musik er med til at gøre os til hele mennesker med et sundt forhold til os selv og ikke mindst til hinanden.’’

Foto: Christian Brandt

’’Hjernevidenskab viser at fællessang, og musik generelt, er med til at udskille dopamin, endorfiner og oxytocin. Altså er der forskning, som viser, at musik bare gør en generelt gladere,” fortsætter han.

Sådan lyder det fra Casper Mikkelsen, der optimistisk håber på, at koncertkonceptet bliver implementeret igen i Esbjerg Kommune.