Dårligt vejr er skyld i otte dages overarbejde i Nordsøen

Ansatte i offshore-branchen oplever forsinkelser på hjemrejsen på grund af dårlige vejrforhold.

Af Amila Ibrisagic, 29241@dmjx.dk
9. marts 2023

Neil (tv.) og Danny (th.) Foto: Amila Ibrisagic

Offshore-arbejdere oplever at være nødsaget til at blive på boreplatformen i Nordsøen, der ligger 250 km væk fra Danmarks kyst. De ansatte bliver fløjet til boreplatformen med en helikopter, men hvis der er ændrede vejrforhold, kan den ikke lette.

Helikopteren letter fra Esbjerg Airport og lander ude i Nordsøen, men når vejrforholdene er ændret, kan arbejderne hverken komme fra eller til boreplatformen. I november og december 2022 var der 52 aflyste afgange.

Strandet i Nordsøen

Neil er 41 år, kommer fra Liverpool i Storbritannien og Danny er 58 år, fra Edinburgh i Skotland, og de arbejder til dagligt på en boreplatform.

Neil og Danny har selv oplevet problemet ude på boreplatformen. Inden jul var de så at sige strandet i Nordsøen i otte dage.

Neil fortæller: ”Inden jul var det meningen, at vi skulle hjem den niende december, men på grund af vejrforholdene endte vi med at komme hjem den 17. december.”

På en almindelig hverdag bliver der transporteret omkring 130 arbejdere fra og til boreplatformen. Når afgangene bliver aflyst, er der typisk flere hundrede arbejdere på Nordsøen, der venter på at komme hjem.

Danny fortæller: “Vi arbejder typisk I to uger, og så har vi fri i tre uger.”

Neil har arbejdet offshore I 15 år, mens Danny har arbejdet offshore i 22 år.

Problemet er anerkendt

En talsperson fra TotalEnergies, der er et olieselskab i Nordsøen, fortæller til The Herald, at der næsten altid er problemer med ind- og udflyvninger på grund af vejrforholdene. Ydermere fortæller talspersonen, at de er opmærksomme på problemet, og at de arbejder ihærdigt på at få arbejderne hjem til rette tid. ”Vi går aldrig på kompromis, når det handler om sikkerheden for vores ansatte, hverken på boreplatformen eller når det gælder transporten mellem Esbjerg og Nordsøen.”