Anna flyttede fra København til Esbjerg – Nu flygter hun ligesom mange andre unge

Unge mennesker flygter fra Esbjerg. Det sker på trods af, at Esbjerg Kommune skyder flere millioner kroner i Education Esbjerg, som skal fremme byen som uddannelses- og studieby.
Anna Elvine Anker nyder at bruge sin tid i fællesrummet i hendes lejlighedsbygning.
Foto: Camilla Bramming

Af Camilla Bramming, 30302@dmjx.dk

Antallet af studerende i Esbjerg Kommune er faldende. Det er en udvikling, Esbjerg ønsker at sætte en stopper for.

I sensommeren 2021 får Anna Elvine Anker nok af storbylivet. Hun er 23 år gammel. Hendes hverdag i København er fyldt med præstationsangst og karakterræs. Hun kører over broerne og lander i Esbjerg. Her skal hun bo og studere til socialrådgiver.

”Man hører ofte om, at unge mennesker søger ind mod byen. Derfor synes jeg, at det kunne være sjovt at gøre det stik modsatte og flytte så langt væk som overhovedet muligt,” forklarer hun.

Er Esbjerg bare en kedelig by?

Den beslutning er atypisk. Ifølge Eva Mærsks ph.d.-projekt fra Syddansk Universitet, der omhandler unges valg om at flytte fra deres hjemby, er bykommunernes uddannelsesinstitutioner i høj grad mere attraktive end landkommunernes. Det skyldes det image og de forudsætninger, der hører til de forskellige byer.

Det faldende antal studerende i Esbjerg Kommune spiller også en rolle, i forhold til at Esbjerg er den kommune i Region Syddanmark, der har de største problemer med at skaffe arbejdskraft. Det viser en rapport udarbejdet af Stagis om Esbjergs bosætning og image fra 2021.  

Heller ikke Anna Elvine Anker er blevet overtalt til at blive i Esbjerg. Så snart hun har færdiggjort sin uddannelse, har hun planer om at flytte tilbage til Sjælland for at finde arbejde.

”Esbjerg er kedelig. Jeg synes ikke, der er særlig meget liv i byen. Man ser ikke ligefrem en mand sidde på hjørnet af en gade og spille guitar,” fortæller hun.

Det nye uddannelsesudspil kan være Esbjergs redning

Esbjerg Kommune ønsker at sætte en stopper for denne udvikling. Derfor er kommunen også positivt stemt overfor det nye uddannelsesudspil fra regeringen, som blev vedtaget i sidste uge. Det skal hjælpe provinsbyerne med at skabe en sammenhæng mellem studie og arbejdsliv, i de byer hvor den største mangel på arbejdskraft ligger.

I Esbjerg kommune håber de, at deres satsning Education Esbjerg kan øge indbyggertallet i kommunen. Sammen med private virksomheder og fonde skyder de hvert år mange millioner i sekretariatet, som forhåbentlig skal være med til at ændre kommunes tab af studerende.  

Direktør for Education Esbjerg, Lone Saaby mener, at deres plan om at skabe større kontakt mellem erhvervslivet og de studerende skal ændre på den nedadgående kurve. Dog er det ikke kun sammenhængen mellem studie- og arbejdsliv, som er altafgørende, men derimod også de unges trivsel.

Visualisering af det nye Campus på Esbjerg Strand
Foto: Education Esbjerg

”Vi arbejder for at øge de unges socialisering og trivsel ved f.eks. bringe studerende fra forskellige uddannelser sammen,” tilføjer Lone Saaby og referer til visionen om at tænke Esbjerg som én uddannelsesby og det helt nye campusområde på Esbjerg strand. Hvis alt går efter planen skal første del af den nye campus stå klar i 2029.

Også Anna Elvine Anker har oplevet, at den sociale trivsel kan være en udfordring, når man flytter til Esbjerg.

”Selvom jeg har fået venner og veninder i Esbjerg, kan ensomheden godt fylde. Især når jeg har været hjemme og besøge min familie og venner på Sjælland,” forklarer hun.