Esbjerg Kommunes vision 2025 øger ikke befolkningstilvæksten

Som en del af Esbjerg Kommunes vision 2025 har et af målene været at opnå en årlig befolkningstilvækst, men siden visionen blev vedtaget, er befolkningstallet steget minimalt. 

Esbjerg Kommune har ikke haft held med at øge befolkningstilvæksten yderligere siden vision 2025 blev vedtaget. Foto: Esbjerg Kommune

Af Andreas Hansen, 30328@dmjx.dk

I juni 2019 vedtog Esbjerg byråd kommunens vision 2025. I denne vision var det et klart mål at opnå en årlig befolkningstilvækst i Esbjerg Kommune. Men her knap fire år senere, må Esbjerg Kommune se i øjnene, at befolkningstallet kun er steget med omkring 100. Det ærgrer viceborgmester i Esbjerg Kommune, Nicolaj Aarøe. 

”Det er selvfølgelig ikke fedt, men vi har sat nogle ting i søen, for at prøve at gøre noget ved det, og over natten er det jo ikke noget, der bare lige ændrer sig. Så vi skal blive ved med at tænke ud af boksen og sætte nye ting i søen hele tiden,” fortæller Nicolaj Aarøe.

Nicolaj Aarøe mener, at Esbjerg Kommune er nået langt i forhold til indbyggertal. Foto: Esbjerg Kommune

Nicolaj Aarøe peger på Education Esbjerg som et konkret tiltag, der skal øge særligt den unge befolkningsgruppe i Esbjerg. Derudover nævner han, at Esbjerg ikke har udfordringer med at få tilflyttere fra udlandet, men at det er de danske tilflyttere, det halter med.

”Det er nemmere at få kvalificeret arbejdskraft, såsom ingeniører, til at flytte til Esbjerg fra Holland, London eller Indien, end det er at få folk til at flytte fra Vejle eller Kolding. Det synes jeg er bemærkelsesværdigt.”

Minimal befolkningstilvækst

Siden 2008 er befolkningstallet i Esbjerg Kommune kun steget 1,33 procent. Esbjerg Kommune har sat mange ting i gang for at få flere indbyggere. Der er blevet sat ekstra fokus på uddannelser for at tiltrække unge, kulturen bliver prioriteret højt og Esbjerg Kommune brander sig selv som en energimetropol. Men spørger man Nicolaj Aarøe, så har man indtil for nyligt sovet i timen.

”Man har ikke sat sig på de rigtige ting. At man satser på at være energimetropol Esbjerg, det er jo fint nok, men på sigt er det jo ikke særligt smart. Det er jo først de seneste år, at det for alvor er rykket, da man har italesat de her ting med uddannelser og sådan nogle ting”, siger Nicolaj Aarøe og tilføjer, at han først forventer, at man vil se en effekt af den nuværende politik om fem til ti år. 

Nicolaj Aarøe tiltrådte i byrådet i januar 2022, og han erkender, at hvis han havde været politiker tilbage i 2008, så havde han nok gjort tingene anderledes. I fremtiden håber han, at Esbjerg fortsat er Danmarks femte største by, men han vil ikke sætte et konkret mål for kommunen.