Tidligere verdensmester vil inspirere esbjergenserne til at hoppe i det kolde vand

Tidligere verdensmester i issvømning Henry Lykke Stokholm vil bane vejen, når der skal svømmes i iskoldt vand. Det skal en kommende paraplyorganisation i fremtiden skabe bedre forudsætninger for at organisere Esbjerg.

En svømmetur i havet skal ske under 5 grader varmt vand, før det kan kaldes issvømning 

Af Anna Snebang Poulsen, 30313@dmjx.dk

Vinterbadning er noget de fleste har kendskab til, men de færreste ved at issvømning rent faktisk er en sportsgren. 53-årige Henry Lykke Stokholm fra Bramming har siden 2018 været issvømmer, og vil med sin egen indsats inspirere borgere i Esbjerg til at svømme en tur i det kolde vand. Det skal en kommende paraplyorganisation skabe nye og bedre forudsætninger for.

”Jeg tror der er ved at ske et skifte nu. Der kommer til at ske noget” fortæller Henry

Indtil videre har Henry Stokholm valgt, at koncentrere sig meget om sin egen svømning. Det gør han så andre kan blive inspireret og få tillagt noget opmærksomhed til sporten. 

”Folk skal vide, at man også godt kan svømme i isvand, og så bliver det næste skridt, at se om vi kan strukturere det noget mere og organisere noget her i Esbjerg” 

Flere foreninger skal på landkortet 

Mette Thomsen er initiativtager til “Issvømning – Danmarks nye nationalsport” og har været med til at introducere issvømning til Danmark. Hun fortæller, at visionen om at udbrede issvømning på landsplan går rigtig godt.

Officielt findes der to issvømmerforeninger i Danmark, men ifølge Mette Thomsen er der flere. Problemet har været, at der ikke har været en landsdækkende organisation at melde sin forening ind til.

”Vi har sat en mission om at gøre issvømning til Danmarks nye nationalsport, og få samlet mennesker i paraplyforening, hvor vi får DGI og Dansk svømmeunion til at arbejde med at udarbejde en uddannelse, som vi kan give alle, der har glæden ved det kolde vand” fortæller Mette 

Inde i den paraplyorganisation skal der arbejdes for at lave nogle retningslinjer til foreninger om, hvordan man afvikler stævner. På den måde er det nemmere at vurdere om det er noget, der kan leves op til. 

Det er også en måde der gør det muligt at klæde folk på at gå ud i det kolde vand med sikkerheden for øje.Henry Stokholm er netop en af dem der har taget en dommeruddannelse indenfor issvømning for at udbygge sin viden på området. 

”Jeg har også selv taget den uddannelse for at kunne være dommer. Det gør at vi opbygger mere og mere viden omkring det. På den måde kan vi gøre folk trygge”

Gode resultater

I januar 2023 var Henry en af de 11 danskere, der stillede op til VM i is-svømning i Frankrig. I de 7 discipliner han deltog i, vandt han seks guldmedaljer og en sølvmedalje i sin egen aldersgruppe. På den måde er de danske issvømmere med til at vise, at issvømning er noget helt andet end vinterbadning. 

Ifølge Henry er der meget personlig udvikling i issvømning. Der overskrides nogle grænser man ellers ikke ville. Man kommer ud af sin comfortzone, fordi der oftest svømmes længere distancer, hvor kroppen køles ned. 

”Der mærkes stor forskel når man kommer op af det kolde vand. Du kan ikke være i dårligt humør” 

Det nye maritimcenter på Esbjerg havn, der blev indviet d. 21. januar 2023, danner grundlag for flere af kommunens maritime sportsgrene. Formålet er at gøre stedet til foreningernes samlingssted. 

Det håber Henry og de andre issvømmere, at de på sigt kan blive en del af, da det allerede er faciliteter, der skaber gode vilkår for isvømmere i Esbjerg.