Ny indsats vil skabe ligeværd mellem kønnene i dansk fodbold: ”Vi håber på at kunne blive en foregangsklub”

DBU-indsatsen Get Movin’ ønsker at forbedre forholdene for dansk pige- og kvindefodbold. En af de klubber, der vil være en del af projektet, er Bramming Boldklub. 

Af Villads Kirk Thomsen, 30303@dmjx.dk

Foto: Villads Kirk Thomsen

Bramming Boldklub er den første klub i Esbjerg Kommune, der har meldt sig interesseret i at deltage i den nye DBU-indsats Get movin’. Indsatsen ønsker at skabe ligeværd mellem kønnene i dansk fodbold, og øge spilleglæden for piger og kvinder i hele landet.

En gylden mulighed

En af de lokale ildsjæle, der ønsker at Bramming Boldklub bliver en del af indsatsen, er Lise-Lotte Klinge, som selv spillede i klubben som ung. I dag er hun træner for U18 piger, og sportslig ansvarlig for pige-ungdomsafdelingen. 

”Vi håber, at Get Movin’ kan hjælpe os med at blive en større pigeklub. Jeg synes, det kunne være mega sejt, hvis vi kunne få dobbelt så mange medlemmer. Altså 400 pigespillere. Det lyder måske vildt, men det er da en drøm,” siger Lise-Lotte om, hvad initiativet kan gøre for klubben. 

Lige nu er Bramming Boldklub den eneste klub i Esbjerg, der har taget beslutningen om at blive en del af Get Movin’. Derfor håber de også at kunne inspirere de andre klubber i kommunen. 

”Vi håber på at kunne blive en foregangsklub, i og med vi er den største pigeklub i kommunen, og de første, der har taget beslutningen om at ville være med. For pigefodbolden håber jeg virkelig, at andre klubber i Esbjerg vil gå med. Det ville være med til at fremme pigefodbolden i hele vores kommune.”

Lige muligheder

Selv mener U18-træneren, at det er mange år siden pigerne ikke har haft samme muligheder som drengene i klubben. Dette er dog ikke tilfældet i alle danske klubber mener Sara Lethan Abild, projektleder for Get Movin’ hos DBU. 

”Der er brug for Get Movin’, fordi jeg ikke mener, at der i dag er ligeværd mellem kønnene i fodboldens fællesskaber. Når man er en lille pige og en lille dreng, og kommer og banker på døren til fodboldklubben, så skal man have de samme muligheder,” siger Sara Lethan Abild.

En dag håber Lise-Lotte at få et kvindeligt æresmedlem i klubben.

Øget niveau

Lise-Lotte håber, at indsatsen kan hjælpe klubben med mere, end blot at få flere kvindelige medlemmer. Hun håber selv at hende, og hendes kvindelige kollegaer, kan blive dygtigere og give pigerne bedre træninger og flere muligheder indenfor fodbolden. Herudover håber hun også, at et stigende medlemstal, vil føre til et højere niveau i klubben. 

”Det ville være fesent at sige det kun var for medlemstallet. Det er klart, jo flere spillere, der er, jo flere talenter og gode spillere vil der også være,” siger hun. 

Taktikmøde

For at Bramming Boldklub kan blive en af de mindst 96 Get Movin’-klubber, skal de udarbejde en individuel handlingsplan og udpege mindst én kvindelig ambassadør, der skal fungere som forbillede for de resterende piger og kvinder i klubben. Lise-Lotte ved ikke selv endnu, hvilken del af kæden hun kommer til at sidde på endnu, men vil helst være så tæt på selve fodbolden som muligt. 

De indledende faser i processen starter i klubben den 14. marts, hvor de mødes med DBU for at snakke handlingsplan. 

Get movin’ indsatsen blev skudt i gang den første januar 2023, og løber til 2026. Projektet er støttet af Nordeafonden.